Friday 20 October 2017

Ikan Patin Asam Pedas versi MoMi

Asam pedas ni patut rasa macam mana sebenarnya? - Mia

Tak tahula tapi aku suka asam pedas MoMi
- Ain

Mama,
Masak je apa apa semua mesti nampak senang and rasa mesti sedap gile. Mostly, my family belah mama semua reti memasak and selalu buat event or org kelantan panggil jjamu. Dari baking tradisional,western sampai la cooking. Menjahit beads, renda, bunga and baju pon pro. Kitorang plak masih merangkak tapi dimana ada kemahuan disitu ada jalan.

Alhamdulillah, cuti tiga bulan baru baru ni memang gigih jugak memasak macam2 , isi perut dengan macam2. Paling kerap masak ialah menu begedil, tomyam, asam pedas, nasi goreng kampung dan menu ayam lain lain.

Hari ni sempat tengok2 mama masak asam pedas and fresh2 lagi dalam ingatan method yang mama buat

Bahan bahan utama

- Ikan patin
-sos cili
-sos tomato
-kicap sotong
-cili boh
-bawang putih & bawang merah yang diblend
-bunga kantan
-hirisan/tumbuk halia saiz ibu jari
-daun kesum
-tomato potong
-bawang besar potong cincin
-asam jawa

Cara cara

) Mula mula panaskan minyak
2) tumis bahan blend
3) naik bau, tumis bawang besar
4) masukkan cili boh, sos tomato, sos cili, air asam jawa
5) bila minyak menggelegak, masukkan garam, secukup rasa dan kicap sotong ikut suka.
6) masukkan air
7) masukkan hirisan tomato
8) masukkan ikan
9) masukkan bunga kantan dan daun
kesum
10) siap !


Sangat menyelerakan tapi tak cukup pedas. 🌸 Mungkin boleh letak lada kot nanti.
sincerely Miss LOL