Wednesday, 16 August 2017

Feelings

I got mixed feelings these days. Why cant I get rid of someone who never ever likes me back and never treats me nicely. Why should I ever worried about him quite a lot. I ve been trying to cut them off but at some time, it keeps coming back and I dont like it. I know it is so wrong for me to wait him any longer. But when I'm in the phase reminiscing him, I miss him a lot. In normal phase, I dont actually miss him and like what he had done to me. It is beyond that one could ever imagine. Leaving me text unresponded is one thing, and when he texted he never picked the nice words for me. There would be lots and lots of sarcasm and hint to stop me from keeping this feeling towards him. I got the hint already but it just at one time, I miss the memories that we had. It was like we were meant for each other. Everything was real. My love towards him was pure and sincere. I never had a thought to leave or treat him bad like how it turned out today. I wish he knows how bad I hurt when he comes and leaves me like it doesnt give impacts to me.
sincerely Miss LOL

Friday, 3 March 2017

So what have I spent for this semester? part 1

Now that we have entered March and it means that I have been in UIA for more than a month.  I did drafted my goals for this semester  and one of them that I really put efforts/steps on it (less shopping, less outing, more spending just in UIA and doing something that don’t need money) is menabung?????? Cut off all the budgets (unnecessary stuffs to buy, UNNEEDED stuffs or UNWANTED or just to fulfil your lust) USE YOUR BRAIN WISELY TO FILTER YOUR WISHLIST. Hoho emo jap.

My previous goals were ;

  • New phone with upgraded features (I phone, vivo siti :P)
  • Travel to overseas (once in a blue moon pon okay what?)
  •  Wear braces
  • Do Lasik treatment
But my latest (really2 latest one) I want to save money so that I can shop quite a lot and without limit during RAYA SALE, YEAR END SALE or maybe PRELOVED SALE. Yeah. Not to forget, saving so that I can have “best friends” trip again and shop at that place lol. Hahaha I really can’t resist sale but for now, I still can prevent myself from shopping as long as my goals hover in my mind. Please stay in there so that I can save a lot.
Congratulations to me because I have succeeded in managing my lust from shopping unwanted and unneeded things though they were cute, cheap and irresistible. But, I comfort myself and yeah good things worth waiting.

What I have spent for February was;

  • White palazzo from Bella Ammara which only costs rm45
  • 3 pieces of plain shawls for rm23 only
  • Candy bawal for rm24 only
  • Watching movies twice for rm23.50 only
  • Silky girl compact powder for rm20.00 lol
And I didn’t spend so much since yeah maybe due to the “still hot” spirit but I really hope that I it will last till the end of semester.

Recently, I have received several stuffs as my birthday presents like blouse from Bella Ammara, baju kurung wadiadra, candy bawal  and piggy bank and random things (fancy needles and hello kitty bracelets) I love all the gifts and the thought for me. I am so delighted because no need to buy lah, dah ada orang kasi kann.

Hurm what I crave now are

  • ·         Black palazzo
  • ·         Scarlet blouse from nenggeulis.co
  • ·         Rosey Kurung from wadi adra
  • ·         Pinafore top (yang trending sekarang)
  • ·         Cloverush Lily colour pink !

And this list will grow soon since the fashion is developing so fast and I can’t even chase them. Tak nak kejar pun huhu..

sincerely Miss LOL

Wednesday, 21 December 2016

SHOPPING is a satisfaction XD

Well I love december. Acewah bukan december je. I love all days where I can go shopping. tapi december ialah bulan yg ditunggu2 oleh para wanita khususnya insan yg bernama Ain Irdinaaa ni kots sebab Ain ni suka beli benda yang within her budget and I can afford to purchase it using my own pocket money. senang cite December ni byk YEAR END SALE, CLEARANCE SALE and macam2 ah. waduhhhh ! okay anyway sebenarnye semalam rase puas sebab dapat shopping even online. jarang sgt shopping online or maybe ni first time kot beli online from IG sebab biase mahal kan sebab postage and so on. mostly suke beli barang yg dah display kat kedai macam tu sebab senang nak pilih colour and jenis material and jugak saiz, muat tak muat longgar tak longgar. Tapi semalam shopping shawl. mengidam shawlll sangat22222222.. nak beli shawl maroon, skin colour, soft pink, light green, and many more. tapi tu je yg ade dlm kepala skrg ni. Lau xbeli mesti terbayang2.. tapi nak yg murah . hahaha. biasela. I'm very picky when it comes to shopping. so semalam, i bought from an IG shop that Ive been following all this while. selama ni mampu tgk je sebab harge die mahal ya ampun !!!!! memang tgk jela kerja. tgk and like. tp smlm dia announce SALE. ape lgi, ptg tu dh siap2 save number. bile die dh letak kt catalogue, terus I pm. kihkih. So, basically just nk menceritakan kelegaan bile dpt shopping. setelah menahan diri dr shopping due to exam week and study week and also last week of class ! memang hectic sangat222 sampai nak pecah kepala den. okayy, doakan Ain dpt jawab 6 papers sem ni. first paper on 24/12/2016 and today is 22/12. lets get started ! Bismillah ~
sincerely Miss LOL

Friday, 2 December 2016

Adab Meminta Tolong XD

This post is not dedicated to anyone, but I guess I really need to write a bit about the 'adab' since I feel like most of the people who are seeking for help mostly not seeking the real 'help' ( I mean they DONT really need the help, they are just too lazy to do it and not asking for help, but rather force ppl to help )

Okay, mcm ni. nak cerita serba sedikit pasal people who love to ask for my help. tapi don't get me wrong. seriously, I love to help people and I realise yg sometimes I really think hard to solve people's difficulties and even sacrifices my time or energy for them. tapi rasenyer org misuse my willingness and often tak consider pon bile mintak tolong. 


cara mintak tolong tu x macam mintak tolong pon.

it sounded like this :

"boleh tak kau tolong fotostat 10000 pages nota ni? aku xde mood lah hari ni nak pegi kedai fotostat"

"boleh tak kau bukak website ni, pastu tolong snap gambar tu pastu antar kat aku. cepat sikit wei. aku nak guna ni. ... .... wei asal xdapat lagi ni??????? aku tunggu ni.. online je kau ni.... "

"weh teman aku pegi tandas. teman aku pegi kedai tu, kedai ni. teman ak balik kampung. teman aku kemanaaa sahajaaaaaaaaaaa. transport kau bayar sendiri muahahahhahahaha "

Okay, maybe my example mcm hyperbola sgt kot. tapi points dia kat sini, the help that people ask mostly macam :

1) memaksa untuk buat

2) tak consider orang tu boleh tolong ke tak, free ke tak

3) tanya banyak kali, bertubi tubi..

4) still tanyaa even orang tu dah buat muka reluctant and dah tolak


okayy, so heres a few list of adab in requesting help from others.

firstly,,,, lau nak mintak tolong orang, tanya duluuu sama ada orang tu available tak free tak pastikan dia free dluuu before u go forward asking help from her. so that, kau pon xde terbagi harapan kat dia.... 

next,,,,,,,,,,,,,,,,,,, reconsider duluu help kau tu.. memanggg perlukan pertolongan ke? memang tak mampu nak buat sorang ke?  fikir banyak kaliiii.... sebab nak susahkan orang nii... kena simpatiii jugak. huhu. jgn terbiase mintak tlg, be independent.. 

pastuu, kalau orang yg kau ask help tu mcm  reluctant and xdpt tlg, jgnla pakse lagi.. jangan la buat die rase besalah xtlg.. make sure u dont do that. lau mcm pesen aku ni, ak jenis mudah rase bersalah. pstu, org mmg suke buat ak rse mcm tu. smpai kekadang, ak buat dngn terpaksa. huwaaa. nak pahala. tp jgn la mintak tolong kasaq2 and paksa. bg org suke rela tolong gittew.   

last but not least, kena tahu yg orang yg kau selalu mntk tlg tu ade masa utk diorg sendiri, dah organize hidup diorg sndiri. n kau xleh sewenang2 nye nk ubah planner diorg dgn pegi isi aktiviti "teman kau" "tolong kau" tuuu ~~~~~~~~~~~~~~~


"BERPADA PADALAH MEMINTA TOLONG :) "








sincerely Miss LOL

Monday, 22 August 2016

Risau

Nak dekat masuk uia dah and aku sangat risau. risau nak sambung belajar tu satu. ada satu lagi kerisauan. kerisauan yang mana kawan kawan akan ajak keluar ; tengok wayang, shopping, makan makan or kemungkinan TEMAN DATING ! :O hurm memang dating x elok berdua duaan  but i suggest dont heret me plis. dah dengar dah ajak ajakan nk mintak teman tgk wayang, teman mkan , teman p situ and so on. you guys might know about me having a relationship with a guy. but at least u can know about him, he seems like having a cute thought about our feelings ( kirenye die cam rase benda ni xelok, yg mmg sumerg tau kan) aku pon takut. so kitorang since cuti ni mmg jrang contact (anggapla tak contact 3 bulan), ad msg tny kbr tp stkt tu jela, ikut mood dia and slbihnya mmg berhubung melalui doa (tu pon lau die mendoakan aku) so xpela kan. yg pasti, the thoughts are good for us. xcontact, xbersayang2, xberjumpa, but still we hope for the best of us. and i keep loving him each day. ( rse mcm amazing ng diri sndiri sbb still syg even xcontact or berckp psl soal hti pon) die mmg mcm tu. lain sikit drp others yg expecting texts, calls, dating everyday. to my friends, dont worry. ur friend has a very nice guy here. just pray for us, n for him to love me though we dont contact each other. mmg sekarang ni pun, ak berdoa sgt Allah pnjgkan jdoh kami. with him + such thoughts n kesedaran, makin berkenanlah aku kat dia kan? lol . ok pasal tu xpenting, jgn risau everything is fine. sbb kau mintak laki yg baik kan, so nah. dapat yg baik sgt. ekekeke. hurm, yg aku risau ni psl weekend aku yang bakal diisi dgn kawan2 yg nak ajak kpd lagha. oh please guys, ckuplah aku habiskan pitis time cuti ni. let my weekends are filled with studying, sleeping or relaxing. those are better than spending money. mcm mane nak elakkan if ttibe golongan tu best friends or your roomates !!!!!!!?????!!?!?!!?!?! Hurm, xhabis pikir ni.. xtau nk elak cmne. sekali pon xguna duit, yet my time is too precious to do those things. awal2 ni xyh lg la kot. tnggu lepas mid term ker.. or sebulan sekali je ke. come on la. kawan kau ni xmintak ptptn, parent je tanggung. kesian tak? and im the eldest not the youngest. xpee ajak je org lain. in shaa allah i okay. xjeles. duit skrg ni lau bleh nk save utk bli hadiah hari jadi kawan je.. xnak dah manja2 kan diri , bli kt diri sndiri ye Ain. you tuu dh bykkk dahh barang. cannot go shopping anymore okay? risau sgt :'( sayang duit sbb xbrp nak ade. semoga Ain Irdina dpt berhati2 dk uia tuu. jgn belanja sakan nohh.
sincerely Miss LOL

mati

Cuti kali ni or apparently bulan ni, aku banyak dengar pasal kematian. kematian sanak saudara, kematian saudara kawan kawan dan sebagainya. dah empat kematian yang aku dah visit. 3 from sedara + kawan mak aku, satu from ayah kawan aku. tak kurang jugak berita pasal orang yang ditimpa penyakit, contohnya kawan mak aku, baru find out kena kanser usus. yang accident pon banyak jugak. seram sangat. sometimes, pernah jugak aku mintak mati. hmm, ni pendek akal namanya. bile aku rase sedihh sgt or rase mcm the whole world doesnt need and love me, i think the best way is to die. -_- tapi xdela serious sgt smpi make efforts to end my life. just terfkir mcm tu.. tpi bile ditarbiah balik diri ni, ramai yg mati skrg ni mintak nk dikmbalikan kedunia. nak tebus balik dosa dosa lalu.. aku boleh imagine situasi tu. just like when u committed the sins, and you really regret with those sins, and mmg really2 want to putar balik masa dan tak buat. so mcm tula lbih kurang dgn org yg dah mati mintak hidup. both impossible. kite just boleh bertaubat n mintak Allah ampunkan dosa tu. bile kite selalu keep in mind such things, kite mmg takkan buat silap. tp tulah masalahnya. bile buat, tak ingat pulak benda2 ni.. im so terrified. i wish to die but am i ready ? x kan. so lepas ni, kena always be prepared untuk mati. elakkan buat dosa dan tingkatkan amal ibadah. kadang2, dosa yg kite buat tu, kite xnampak pun and kite sedar xsedar je buat. contohnye, dengki or bersangka buruk.. mostly benda ni berkait ng friends and family. lau ng family tu, rase xdisayangilah rse disisihkan la dan sebagainye. kdg2 tu baik xyah fikir la, buat serabut kepala je. truskan idup, buat kerja elok2, janji ade tmpt berteduh. gittew. lau kawan tuuuuuuuuuu, kawan kan ramai. kawan je ng semua. lau ad yg xbrp nak ikhlas tu, ramai lagi kan yang ikhlas. ok bai. nk tlis psl benda lain lak.
sincerely Miss LOL

Tuesday, 26 July 2016

Alhamdulillah sangat Allah kurniakan kerajinan kali ni nak menaip. walhal dari zaman ramadhan dan awal syawal lagi, bertimbun timbun dah citee nak taip kat sini. tp dek kerja rumah yang tak pernah habis plus malas lagi nak bukak laptop, sambung charger pe sume.. most of the stories mampu taip dalam otak je.. mostly pendahuluan je siap. yes, i wrote them in my mind.so antara yang aku nak cakap maybe pasal rezeki aku sejak cuti, mood yang swinging, rasa tak dihargai, rasa nak bercuti, rasa nak berjimat, cut off shopping, pondering about my future, treating my face and losing some weight. Fuhh, bnyak kan? tu baru some of them, oh yeah nak belajar menjahit, memasak, jadi wanita yang lemah lembut, ada ciri2 kewanitaan yang lelaki nak, no more childish, no more silly jokes and no more ugly appearance .

Ok, we begin with rezeki. hurm.. sedihla nak cakap pasal rezeki ni. cuti kali ni, rezeki aku macam kurangla. bukan nak cakap pasal xbersyukur ke ape tau. tapi, contohnya la, aku cari kerja di tesco, kb mall, billion, mydin and many more places.. semua tu reject aku. omgee. so memang ak menganggur sepanjang cuti tiga bulan ni. hu hu. so nampak kan xde rezeki part cari kerja ? so im jobless and moneyless. pastu ak ceritaa laaa kat si Nazhan ni. sape Nazhan ni? ekekekeke pujaan ati kitew la. yg comel2 manja tu. hu hu. pastuuu die pon citeee laa, die pon same jobless ng akuu. tp rezeki die murah jee kt umah. pastu die soal aku, aku ni bersedekah ke tak? aku pon mcm trfkir, sedekah ni byk jnis en. lau aku ni, ak bersedekah pakaian dan kasut mcm tu laa. pastu ak trfikir, mybe rumah aku ni selalu je buang mkanan.bukan la buang, tp makanan basi la , terperap lame dalam peti la. mcm tu jee. bknla mkanan aku pon.tp family and tetamu yg dtg suke tggl mkanan dlm peti. umah ak peti xelok sgt dan kecikkk gila. so xmuat la banyak2. and aku ni pulak bibik kt rumah. the one yg kemas every single thing in house include kemas peti, kosongkan sink and more. so mostly aku la yang pembuang rezeki tu. even ak pon mmg sedih and frust dgn benda2 yg terpakse dibuang. nak makan pon dah basi, berkulat hapee dah. kangg tercirit plak. so basically, moral dr cerita Nazhan tuu , kite kena bersedekah dan jangan berkira. die biase sedekah kt masjid tiap kali solat Jumaat. aku ni plak perempuan en so jrg p masjid. ok no excuses Ain Irdina. so ayuhla bersedekah kepada yang memerlukan and tanamkan niat nak tolong orang dan semoga rezeki yang Allah bagi ni halal dan berkat. 


Pasal mood swinging tu, aku xtau laa kenapa aku ni emo smcm jee. mungkin aku annoyed or mybe adakah ini perangai aku yang sebenar? oh no, nauzubillah, ok senang cite la en, ak cam geram n annoyed tgk aku jeee buat keje umah.. its ok buat keje umah. tapi org mcm wat dek je, mcm worsening je. like kau kemas ,at the moment kau kena berleter lagi suruh orang kemas and jgn sepahkan. contohnye, baju kotor letak dlm bakul, tuala sangkut lepas mandi, lepas kuar tandas tutup lampu, baju yg dah dilipat simpan dalam almari.. kasut susun leklok. yer, aku emo benda remeh kan. but benda senang kan? you all can do it. pastu aku jadi annoyed jgk sbb aku rase ppl see me as someone yg tegas, suke berleter n so on. n mcm aku ni lebih plak dr mak aku. sbb mak ak tak tegas. hu hu. maybe ad tegas die but not at house chores. so mmg part tu aku handle. rase mcm dah jadi mak pon ade. ok so aku harap those yg read this paragraph n jenis sepesen mcm adik2 aku ni, tlglaa jd responsible for small things ok? kasihanilah kakak mu. even die sulung, even die hold the largest responsibilities, help her by reducing the burden. adik2 pon sume dah besau kot :") but now im a bit ok, sbb bile ak tgk mak ak byk jatuh sakit lately and mcm sgt bergantung aku tlg die bereskan hal rumah, aku rase cm mak ak hargaila aku en. ak pon patut tlg laa kurangkan beban die and lebihkan bersabar . niat ikhlas, and percaya if kau ikhlas Allah akn bg ganjaran yg lg besar and tlg aku later. in shaa allah. stick to that points la kot, and kau akan kuat and seronokk je buat keje umah. mak aku banyak kali demam baru2 ni. and Nazhan dlu salu laa pesan suh picit2 mak kite even xdisuruh ke ape. ak mmg jaranglaa urut mak ak lau die xsuruh sbb mak aku ni jarang sakit n die mmg power urut2. bleh buang angin sume. so tringtkan pesanan Nazhan tu, aku urut mak aku.smpai menguap2.. alhamdulillah, even aku xtau die rase relieve ke x, but listening ppl appreciating ur efforts was such a relief ! even lau kite buat pape, kite kena expect nothing. ade org xkan ckp tq, xkan appreciate and so on. kite kena niat ikhlas je. but yeah, kite manusia , we tend to expect a thing even only a thanks ! barula rase mcm alhamdulillah, menjadik jugak aku urut, die lega sikit ak urut or something like that .K. xD


Sori sebab panjang lagi. wtv la kan, bukannye ramai readers pon. paling sikit pon, aku sndiri gak yg bace. keh3. pastu, aku sekarang memang nekad ya Allah sies aku nekad tak nak shopping dahhhh ! tolonglaa Ain stop shopping. stop rase nk beli benda comel ke ape unless benda tu PERLU and YOU DONT HAVE IT YET. aritu tgk kasut berkenan. td tgk beg kate spade berkenan. ya ampun. ak sbnrnye kena sedar , aku xde duit and aku kena start kumpul duit dr skrg. sbb aku nak kawen awal. hahahaa so probably lau nak kawen lepas keje tuu , tipis la sbb ak ni jauh lg perjalanan nak habis belajar. mungkin 3/4 tahun lagi. 2019 baru nk kawen.. umor 24,25 baru nk kawen. huwaa. mmg jodoh tak lari. tapii tulaa. ok tu mslh aku kot sbb tringin nak kawen. best sgt ke kawen tu? kwn ak ad yg xnk kawen. akuuu entahlah. berangan je lebih. tp in shaa allah nk kawen awal.nk kumpul duit. nak kerja part time mse cuti.. tapi cuti ni kite halal2 jela eh. hahaha burn 3 bulan. xpe ain. byk lg cuti, kite kerja betul2 yer. jgn malas2. nak kawen jgn malas. nak kawen jgn spend duit tuu. BERJIMAT WOI. huhu. kau dah ad byk kasut. beg,baju , skirt n semuaaaa.. gune je yg mane ade.. biarlaa adik2 kau tu nk shoping sakan.jgn peduli ! biarla diorg xnak dgr. diorg da besar dah.. fokus on urself.. be a better u. u re what u re in future. u r the resemblance of ur kids and hubby. <3 ok moral of this paragraph, simpan duit, berjimat, jgn shopping, bykkan part time, jgn spent, berkira la skit bab shoping tu ok simpan duit. simpan simpan simpan ! yeayy n kawen dgn prince charming. huhu .


 pondering about future ek? yela aku baruu je tuka course BENL english course.. ingt nk buat minor IT... n mybe mase degree still pnjg while kwn2 oversea kau dah kerja, dah bleh beli kereta, rumah n kawen. ok xpe ain. kite kuat, tabah, sabar. n yakin aturan Allah itu ade hikmahnye. so aku hrp byklaa keje ak bleh cri with sijil dgree mcm ni with benda yg aku minat sejak kecik. doakan yer. :')


treating my face and losing some weight. muke alhamdulillah, makin membaik sgtttttttttttt even still xflawless. kna rajin cucimuke, pakai skrub, pakai sunblok and pakai ubat jerawat, and also detox ! nk jogging tu xrajin lagi. bilaa la nak buang toksik thru exercises. pastuu berat badan en. mmg laa maintain kan, tp selera tu bertambah and pipi makin melebar and thigh gap dah kurang.. aiyoo mmg kna kurangkan nasi n ganti ng oat. hopefully it works la. sbb oat mmg sedap mcm nasik !  sies. cube laa mkn oat berlauk. just tuka nasik kpd oat. lauk same je. #ops 


pastuu cuti berbaki sebulan lagii.. sies bosan gilee asyik repeat benda same je kt umah. paling best pon weekend, adik2 balik , kuar ng kawan, borak2 ng mak or nenek (tu pon kalau rajin tido kampung) and driving. tu jela hiburan aku. nk tgk tv malas gile, xtgk pon sgt tv. haha. mmg mama kate hobi ak ni lipat kain. LOL . ma, ain buat ni dgn hrapan mama doakan ain sokmo n ain nk jd anak yg solehah. ckp psl solehah ni, ain tlglaa jgn tgk jee mama bgun pg2 tahajud. p laa join sekali. pemalasnyeee ain skrg.. pastu mintak mcm2. nak kawen ng laki soleh la, nk duit la, nk flawless la, nk peaceful mind laa. efforts tuu kena tunjuk. mintak saje xjadi Ain oi. rajin smyg sunat ok? so ak dh byk amik no yg tlis jtwn kosong, ingtnye nk mntk lg la keje en. tp kwn ak dh give up , n org xnak pakai part time sebulan je. n bulan ogos ni byk plan actually. so mcm xleh la nk commit keje sebulan kot. so Ain, pasrah jela xdpt keje en. ak ingt sebulan ni nk bljr menjahit. trtarik plak dgr cerita Hijrah td psl a girl jahit and baking for her boyfriend. highlight psl the girl yg ade skill baking n sewing. nak bakat sewing tuu. nk jahit skirt, blouse, jubah, dress and shawl. ! bantal pon nak gak. ingt nak berguru ng kubis, senang sikit. mudah faham sikit. tp x tny lg kubis. entah sudi entah tak.  


Ok, last but not least pasal memasak. hahahahaha. ok mmg kali ni mmg rajin gilee ak blajar n menyalin n mendengar mak aku ajar psl masak. tgk mama masak tp most of the time tlg basuh and potong ayam, ikan, sayur je. pstu tlis2 mase mama masak. masak sndiri were just kari ayam , tomyan and butter chicken.. tomyam je xbrp power lg . kna berguru ng kubis. pstuu ad bljr buat puding n triffle n mcm2 puding. tp sempat buat sendiri puding caramel je. ingt nk bljr congo bars and brownies lak. doakan sy istiqamah hokey. next post, lau rajin (doakan) nak share resipi2 memasak. nnt lau aku nak masak, bleh jenguk blog sendiri. alhamdulillah, ap yg terbuku dh trluah. ad 2 lg cite. psl resipi n psl Addah pny jodoh. best cite die. nnt next post. toodles !



sincerely Miss LOL